Chakra's

Wat zijn chakra's?

Chakra's zijn volgens de traditionele Indiase geneeskunde en filosofie (Ayurveda) zeven energiecentra in het menselijk lichaam, die worden beschouwd als belangrijke knooppunten van fysieke, emotionele en spirituele energie. Elk chakra heeft een eigen kleur, betekenis, functie en correspondeert met verschillende aspecten van het menselijk bestaan. Het woord "chakra" komt uit het Sanskriet, een oude taal die voornamelijk werd gesproken in India en delen van Zuid-Azië. Het woord "chakra" betekent letterlijk "wiel" of "schijf" in het Sanskriet, wat verwijst naar de ronddraaiende energiecentra in ons lichaam die de chakra's worden genoemd.
Het idee van chakra's is afkomstig uit oude Indiase geschriften, waaronder de Veda's en de Upanishads, die dateren uit de periode tussen 1500 en 500 v.Chr. In deze teksten wordt beschreven hoe de chakra's verbonden zijn met de verschillende aspecten van ons lichaam en onze geest, en hoe ze kunnen worden geactiveerd en in balans kunnen worden gebracht door middel van meditatie, yoga en andere spirituele praktijken

De zeven chakra’s

Je kunt de zeven chakra’s op veel verschillende manieren beschrijven. Elk van de zeven ‘draaikolken van energie’ heeft zijn verschillende eigenschappen die bij een bepaald gebied in het lichaam horen.

Om ons leven in balans te houden en niet ziek, depressief, angstig, verdrietig etc. te raken moeten we er voor zorgen dat de chakra’s niet gebroken raken en dat de energie goed door het lichaam kan stromen.

Het zevende chakra (Sahasrara)

Het zevende chakra, ook wel bekend als het kruin chakra of Sahasrara in het Sanskriet, bevindt zich boven de kruin van het hoofd en wordt geassocieerd met de kleur violet of wit. Dit chakra staat voor spirituele verbinding, eenheid en hoger bewustzijn. Het kruin chakra is verbonden met ons vermogen om ons verbonden te voelen met het universum en onze spirituele natuur.

Wanneer het kruin chakra in balans is, voelen we ons in staat om ons spiritueel verbonden te voelen en onze innerlijke wijsheid en intuïtie te gebruiken om ons leven vorm te geven. We voelen ons verlicht en hebben een diep gevoel van vrede en eenheid. Een geblokkeerd kruin chakra kan leiden tot een gebrek aan spirituele verbinding, depressie en een gevoel van afgescheidenheid.

Om het kruin chakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en het beoefenen van mindfulness en dankbaarheid. Ook het eten van violet voedsel, zoals bieten en bosbessen, kan helpen om het kruin chakra te stimuleren. Edelstenen zoals Amethist, Bergkristal, Diamant en Seleniet worden geassocieerd met het kruin chakra en kunnen worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

Chakra
Chakra

Het zevende Chakra "Sahasrara"

Ons zevende chakra is het Kruinchakra. Sahasrara is de naam hiervan in het Sanskriet. Letterlijk betekent dit ‘duizend bladeren’.

Het Kruinchakra is het centrum voor ons bewustzijn. En helpt ons om ons bewust te maken van onszelf en onze omgeving. 

We leren mee te gaan in ‘de flow van het leven’.

Die flow van het leven is voor iedereen anders, iedereen heeft een ander pad. 

Het kruinchakra is ook het centrum van vertrouwen, toewijding, inspiratie en positiviteit. Vanuit dit chakra leggen we een diepe verbinding me onszelf en met een grotere universele energie.

Om dit chakra volledig te laten openen, moet je veel (durven) loslaten. Maar ook juist goed voor alle andere chakra’s zorgen en openen. Zo ben je goed geaard.

Het kruinchakra verbindt ons fysieke, emotionele, mentale en spirituele niveau binnen in ons tot een geheel. 

Op een fysiek niveau regelt dit chakra de processen met de huid en het geestelijke, psychische in ons.

Chakra

Het zesde chakra (Ajna)

Het zesde chakra, ook wel bekend als het derde oog chakra of Ajna in het Sanskriet, bevindt zich tussen de wenkbrauwen en wordt geassocieerd met de kleur indigo of paars. Dit chakra staat voor intuïtie, helderziendheid en spirituele verbinding. Het derde oog chakra is verbonden met ons vermogen om ons innerlijke weten te gebruiken en onze intuïtie te volgen.

Wanneer het derde oog chakra in balans is, voelen we ons in staat om onze innerlijke wijsheid en intuïtie te volgen, ons spiritueel verbonden te voelen en te begrijpen dat alles in het universum met elkaar verbonden is. Een geblokkeerd derde oogchakra kan leiden tot een gebrek aan intuïtie, moeite met visualisatie en een gebrek aan spirituele verbinding.

Om het derde oog chakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, visualisatie en het beoefenen van mindfulness. Ook het eten van paars voedsel, zoals aubergine en druiven, kan helpen om het derde oog chakra te stimuleren. Edelstenen zoals Amethist, Labradoriet, Lapis Lazuli en Sodaliet worden geassocieerd met het derde oog chakra en kunnen worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

Het vijfde chakra (Vishuddha)

Het vijfde chakra, ook wel bekend als het keelchakra of Vishuddha in het Sanskriet, bevindt zich in de keel en wordt geassocieerd met de kleur blauw. Dit chakra staat voor communicatie, zelfexpressie en creatieve expressie. Het keelchakra is verbonden met ons vermogen om onszelf uit te drukken en onze waarheid te spreken.

Wanneer het keelchakra in balans is, voelen we ons in staat om onszelf op een duidelijke en eerlijke manier uit te drukken, zonder angst of terughoudendheid. Een geblokkeerd keelchakra kan leiden tot een gebrek aan communicatie, verlegenheid en angst om onszelf uit te drukken.

Om het keelchakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, zingen, schrijven en spreken. Ook het eten van blauw voedsel, zoals bosbessen en blauwe bessen, kan helpen om het keelchakra te stimuleren. Edelstenen zoals Blauwe Chalcedoon, Aquamarijn, Lapis Lazuli en Sodaliet worden geassocieerd met het keel chakra en kunnen worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

Chakra
Chakra

Het vijfde Chakra "Vishuddha"

Ons vijfde chakra is het keelchakra. In het Sanskriet heet dit chakra Vishuddhi. Vertaalt naar het Nederlands betekent dit ‘vooral puur’.

Het keelchakra staat voor communicatie. Communicatie naar jezelf en met anderen. Vanuit dit gebied geven wij gehoor aan onszelf en anderen. Alles wat we voelen, zien en denken heeft een effect op ons. We mogen ons volledig uitspreken, want alles wat onuitgesproken is kan blijven hangen.

Vishuddhi staat voor zuivering en reinigen. Dat is wat onze spraak doet. Als we ons niet uitspreken van de energieën die we voelen, dan blijft dat in ons ‘vast’ zitten.

Denk maar aan boosheid, als je dat niet  uitspreekt naar diegene, blijf je met de boosheid zitten. Door het uit te spreken, reinig je jouw lichaam en energie van die ‘negatieve’ energie en dat maakt ruimte voor iets nieuws. Net als liefde.

We kunnen veel liefde voelen voor iemand, maar we durven het niet uit te spreken. Dat gevoel blijft dan ook binnen in, terwijl we dat natuurlijk allemaal graag willen uiten. En hoe fijn is het wel niet om te horen dat iemand je waardeert?

Onze derde chakra, helpt ons om ons bewust te worden van onszelf. Het keelchakra gaat hiermee verder en stimuleert ons om er wat moois van te maken. Veel creativiteit en kunstzinnigheid komt ook uit dit chakra.

Daarnaast is dit chakra ook het gebied waar je je verantwoordelijkheid neemt voor je persoonlijke behoeften. Je geeft aan wat jij nodig hebt. Maar het gaat ook om de verantwoordelijk nemen voor je daden. Je durft voor jezelf op te komen.

Chakra

Het vierde Chakra (Anahata)

Het vierde chakra, ook wel bekend als het hart chakra of Anahata in het Sanskriet, bevindt zich in het midden van de borstkas en wordt geassocieerd met de kleur groen. Dit chakra staat voor liefde, mededogen, vergeving en acceptatie. Het hart chakra is verbonden met ons vermogen om lief te hebben en verbinding te maken met anderen en onszelf.

Wanneer het hart chakra in balans is, voelen we ons liefdevol, mededogend en in staat om liefde te geven en te ontvangen. Een geblokkeerd hart chakra kan leiden tot een gebrek aan emoties, het vermijden van intimiteit, bitterheid en wrok.

Om het hart chakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, affirmaties en het beoefenen van liefdevolle vriendelijkheid en mededogen. Ook het eten van groen voedsel, zoals groene bladgroenten en broccoli, kan helpen om het hartchakra te stimuleren. Edelstenen zoals Rozenkwarts, Groene Aventurijn, Smaragd en Jade worden geassocieerd met het hart chakra en kunnen worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

 

Het derde Chakra (Manipura)

Het derde chakra, ook wel bekend als het zonnevlecht chakra of Manipura in het Sanskriet, bevindt zich net boven de navel en wordt geassocieerd met de kleur geel. Dit chakra staat voor persoonlijke kracht, wilskracht en zelfvertrouwen. Het zonnevlecht chakra is verbonden met ons vermogen om onze wilskracht te gebruiken om doelen te bereiken en ons zelfvertrouwen te vergroten.

Wanneer het zonnevlecht chakra in balans is, voelen we ons krachtig, zelfverzekerd en vol energie om onze doelen te bereiken. Een geblokkeerd zonnevlecht chakra kan leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen, onzekerheid en een gebrek aan motivatie en wilskracht.

Om het zonnevlecht chakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen, affirmaties en visualisatie. Ook het eten van geel voedsel, zoals citroen, gele paprika en mais, kan helpen om het zonnevlecht chakra te stimuleren. Edelstenen zoals Citrien, Gouden Tijgeroog, Gele Topaas en Goudkwarts worden geassocieerd met het zonnevlecht chakra en kunnen worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

Chakra
Chakra

Het derde Chakra "Manipura"

Manipura wordt ook wel ons zonnevlecht chakra genoemd. Dit komt omdat hier onze innerlijke kracht ligt. Ook is dit chakra verbonden met onze Agni, dit is ons innerlijke vuur volgens de Ayurveda.

Het element vuur is met de Zonnevlecht verbonden. Dit chakra ligt bij ons innerlijke vuur, ons agni, in de buurt. Ons innerlijke vuur zorgt onder andere voor de spijsvertering en ondersteunt dus ook de alvleesklier, maag, lever en de milt.

Ook heeft ons innerlijke vuur te maken met onze innerlijke kracht. Denk maar aan de uitdrukking ‘het vuurtje aanwakkeren’.

De energie van dit chakra helpt je om in actie en beweging te komen. Het helpt je met transformeren op een fysiek niveau (spijsvertering) en energetisch niveau. Onze wilskracht komt vanuit dit chakra.

Dit chakra laat je je eigen kracht voelen, zelfverzekerd, een goed gevoel van eigenwaarde en discipline. Vanwege het element vuur, stimuleert dit ook de warmte in jouw persoonlijkheid. Jouw vuur, jouw passie komt hier vandaan.

In dit chakra worden het onderbewust en bovenbewuste verbonden. De geest (Shiva) en aarde (Shakti) komen hier samen om onze identiteit te vormen. Deze verbinding helpt jouw spirituele ontwikkeling.

Daarnaast vangt het derde chakra alles op wat vanuit de andere chakra’s komt. Als een ander chakra verstoord is, uit zich dit eerst via de zonnevlecht.

Chakra

Het tweede chakra (Svadhisthana)

Het tweede chakra, ook wel bekend als het sacraal chakra of Svadhisthana in het Sanskriet, bevindt zich net onder de navel en wordt geassocieerd met de kleur oranje. Dit chakra staat voor creativiteit, seksualiteit, plezier en emotionele balans. Het sacraal chakra is verbonden met ons vermogen om te genieten van het leven en het vinden van voldoening in ons werk, relaties en hobby’s.

Wanneer het sacraal chakra in balans is, voelen we ons creatief, gepassioneerd en hebben we een gezonde seksualiteit en emotionele balans. Een geblokkeerd sacraal chakra kan leiden tot een gebrek aan creativiteit, emotionele labiliteit, een gebrek aan interesse in seksualiteit of zelfs seksuele disfuncties.

Om het sacraal chakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals het beoefenen van creatieve activiteiten, meditatie, yoga, ademhalingsoefeningen en affirmaties. Ook het eten van oranje voedsel, zoals wortels, pompoen en sinaasappels, kan helpen om het sacraal chakra te stimuleren. Edelstenen zoals Oranje Calciet, Oranje Carneool, Tijgeroog en Barnsteen worden geassocieerd met het sacraal chakra en kunnen worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

Het eerste chakra (Muladhara)

De eerste chakra, ook wel bekend als het wortel chakra of Muladhara in het Sanskriet, bevindt zich aan de basis van de ruggengraat, net onder het stuitje. Dit chakra wordt geassocieerd met de kleur rood en staat voor stabiliteit, veiligheid en overleving. Het is het chakra dat ons verbindt met de fysieke wereld en onze basisbehoeften van voedsel, onderdak en veiligheid.

Het wortel chakra is de basis van ons energiesysteem en vormt de fundering voor de andere chakra’s. Als dit chakra uit balans is, kan dat leiden tot angst, onveiligheid, depressie, slaapproblemen, vermoeidheid en een gebrek aan focus. Een overactief wortel chakra kan zich uiten in overmatig materialisme, verslaving, angst, woede of agressie.

Om het wortel chakra in balans te brengen, kunnen verschillende methoden worden toegepast, zoals meditatie, yoga, visualisatie, affirmaties en ademhalingsoefeningen. Ook het dragen van rode kleding of het eten van rood voedsel kan helpen om het wortelchakra te activeren. Daarnaast worden bepaalde edelstenen, zoals Rode Jaspis, Zwarte Obsidiaan, Hematiet en Granaat, geassocieerd met het wortel chakra en kunnen deze worden gebruikt in edelsteenleggingen of als amulet om het chakra te ondersteunen.

Chakra
Chakra

Het eerste Chakra "Muladhara"

Ons eerste chakra is Mooladhara. De betekenis van Mooladhara vanuit het Sanskriet is wortel. Vandaar dat we dit chakra ook wel ons wortelchakra noemen.

De naam zegt het eigenlijk al, dit chakra staat voor onze wortels, onze gronding. Dit chakra is de basis en legt de verving tussen ons als mens en de aarde. Wanneer we het hebben over dat we wat meer grounding willen in ons leven, dan spreken we dus over ons wortelchakra. In feite willen we dan dit chakra wat meer openen en actiever laten zijn.

In de Ayurveda spreken we over Purusha en Prakriti. Purusha is het bewustzijn en energie. Prakriti staat voor materie. De Vedische filosofie beschrijft hoe de wereld is ontstaan vanuit Purusha en Prakriti, deze twee zorgen samen voor al het leven.

Ons wortelchakra is het meeste dense chakra. Dit chakra heeft het ‘meeste’ Prakriti in zich en daarom heeft het veel te maken met ons lichaam en de aarde. In ons fysieke lichaam heeft dit chakra onder andere te maken met onze botten, spieren, nagels en haren. Ook heeft dit chakra invloed op onze organen in de onderbuik, zoals de dikke darm, endeldarm en ook op ons bekkengebied.

Simplicity is the keynote of all true beauty

Beginnen met chatten
Hulp nodig?
Hallo 🙏🏼 kunnen we jou ergens mee helpen?